KIDEM TAZMİNATINDAN VERGİ KESİLMEYECEK Mİ?
7162 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 30 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete ile yayımlandı.
Bu tarihi izleyen günlerde, bazı basın organlarında ve internet sitelerinde kıdem tazminatından kesilen gelir vergisi geri verilecek şeklinde başlıklar gördük.
- Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilmesi Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca zaten mümkün değildir.
7162 sayılı Kanunun ilgili maddesi şöyle;
“193 sayılı Kanun’a aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.”
“27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.”
Sitemize gelen ve e postamızla yanıtladığımız pek çok soru bu konudaydı. Durumu Sitemizde açıklamak istedik.
Gelir Vergisi Yasası uyarınca kesilen gelir vergisi iade edilecek olan tazminat, işverenle işçinin anlaşarak, kıdem ve ihbar tazminatı ile bunlara ek olarak yapılacak bir ödeme karşılığı, iş sözleşmelerini sona erdirme hallerinde işverenin ödediği tazminattır. Bu sözleşmeye ikale sözleşmesi de denilmektedir. İkale sözleşmesi ile ödenen tazminattan gelir vergisi kesilmekteydi. Çünkü bu şekilde bir fesih İş Kanunu tarafından öngörülmediği için kıdem tazminatı dışında bir tazminat sayılıyordu.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda, 21.03.2018 tarih ve 7103 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra; karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar ücret sayılan ödemeler arasına dâhil edilmiş ve bu tazminatlar ile kıdem tazminatı toplamının ancak yasal kıdem tazminatı tutarına kadar olan kısmı için istisna uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
Bu düzenlemeler nedeniyle ikale sözleşmesinin feshi sonrası yapılan ödemeler 27/03/2018 tarihi itibariyle istisna kapsamına alınmıştır.
Son düzenleme ile, 27.03.2018 tarihi öncesi yapılan gelir vergisi kesintilerinin iadesi gündeme gelmiştir.
Bu geçici maddenin nasıl uygulanacağı, Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Seri No: 306 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği Taslağında yer almıştır.
- 27/3/2018 tarihinden önceki dönemlerde, iş akitleri karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi ile sona erdirilen hizmet erbabına; iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi çeşitli adlar altında ödenen ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları üzerine red ve iade edilecektir.
- Tarha yetkili vergi dairesi, işverenin muhtasar vergi yönünden mükellefi olduğu vergi dairesi olup, şubeleri nedeniyle ayrı vergi dairelerinin mükellefi olan işyerlerinde, ilgili şubenin mükellefi olduğu vergi dairesidir.
- Madde hükmünden yararlanılabilmesi için karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesinin 27/3/2018 tarihinden önce düzenlenmiş ve ödemenin de bu tarihten önce yapılmış olması gerekmektedir.
- 213 sayılı Kanunda düzenlenen düzeltme zamanaşımı süresi dolduktan sonra yapılan başvurular üzerine red ve iade yapılması söz konusu değildir. Düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde yapılmış olması şartıyla, maddenin yürürlüğe girdiği 30/1/2019 tarihinden önce yapılan ve düzeltme veya şikayet aşamasında bulunan düzeltme talepleri üzerine de gerekli red ve iade işlemleri yapılacaktır.
- 27/3/2018 tarihinden sonra yapılan ödemeler MADDE 15-(1) 27/3/2018 tarihinden (bu tarih dahil) sonra düzenlenen sözleşmeler ile bu tarihten önce düzenlenmiş olmakla birlikte öngörülen ek tazminat ödemesinin 27/3/2018 tarihinden (bu tarih dahil) sonra yapıldığı durumlarda, madde hükmünden faydalanılması mümkün değildir. (2) 303 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, 27/3/2018 tarihinden sonra (bu tarih dahil) hizmet erbabına ödenen kıdem tazminatı ve ikale sözleşmesine istinaden yapılan ek tazminat ödemesi toplamının, hizmet erbabının çalıştığı süre dikkate alınarak hesaplanan en yüksek Devlet memuruna ödenen azami emekli ikramiyesini aşmayan kısmının gelir vergisinden istisna edilmesi ve bu tutar üzerinden vergi kesintisi yapılmaması gerekmekte olup, istisna limitini aşan ek tazminat ödemelerinin ise ücret olarak vergilendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, 27/3/2018 tarihinden sonra hizmet erbabına ödenen ve istisna limitini aşan ek tazminat ödenmelerinden kesilen vergilerin iadesi mümkün değildir.
- Kategori Çalışma Hayatından Haberler